قیمت یک کیلو گیلاس نیم میلیون تومان! | بازار میوههای تابستانی در شوک گرانی
به گزارش همشهریآنلاین، امسال خبری از کاهش قیمت میوهها بعد از گذشت فصل نوبرانهها نیست. شاید قیمتها اندکی پایینتر آمده باشد اما هنوز آنقدری نشده که مردم به راحتی بتوانند خریدهای خود را انجام دهند. میوهفروشان هم از کاهش خرید میوه و خریدهای دانهای خبر میدهند. مسئولان صنفی مدام توپ را به زمین هم میاندازند درحالیکه خبری از نظارت مؤثر مسئولان دولتی نیز نیست.
قیمتهای بالا در سطح شهر
قیمت میوه در سال جاری افزایش شدید پیدا کرده که موجب نگرانی مردم شده است. با وجود وعدههای مسئولان، همچنان قیمتها بالاست. رصد میدانی همشهری از بازار میوه، از گرانی ادامهدار میوههای تابستانی حکایت دارد. صحبت اکثر خریداران هم درباره گرانی میوه است. خانمی میگوید که چند روز قبل همین میوه را ارزانتر خریده است. آقایی هم مدام قیمت میوهها را میپرسد و درباره خرید عمده با فروشنده در حال صحبت است، فروشنده به اومیگوید اگر جعبهای بخرد میتواند با او ارزانتر حساب کند.
اغلب مغازهها هم اقدام به عرضه یک نوع کیفیت از انواع میوهها کردهاند و تنوع قیمتی در واحدهای صنفی به چشم نمیخورد اما هستند برخی واحدها که شرایط اقتصادی مردم را بهتر درک کردهاند و با عرضه یک نوع میوه در کیفیتها و انواع مختلف سعی دارند تا مشتری دست خالی از مغازه آنها برنگردد مثلا ۲ مدل آلو شابلون با قیمتهای ۱۳۸و ۱۹۸ هزار تومان عرضه میشد اما مغازهای دیگر هر کیلو آلو شابلون را با قیمت ۲۵۹هزارتومان عرضه میکرد. برخی مغازهها نیز درکنار عرضه میوههای خود اقدام به فروش میوههای تنظیم بازاری کردهاند؛ گلابی اصفهان ۱۱۸هزار تومان، شلیل دشت مغان ۹۸هزار و ۸۰۰تومان و سیب سبز هم با همین قیمت. درحالیکه نصب برچسب قیمت یکی از مهمترین قوانین صنفی است، برخی واحدهای میوهفروشی از نصب آن روی میوهها خودداری کردهاند و باید مدام از آنها قیمت را پرسید؛ این درحالی است که عدمنصب برچسب راه را برای گرانفروشی باز میکند.
تخطی از سود مصوب؟
گرانی میوه همچنین موجب شده است که برخی از گرانفروشی واحدهای صنفی و عدمرعایت سود مصوب ۳۰تا ۳۵درصدی سخن بگویند.
اکبر یاوری، رئیس اتحادیه بارفروشان در این باره به خبرگزاری آنا گفت: خود من در سطح شهر گیلاس ۷۰۰ هزار تومانی دیدهام. درحالیکه در میادین میوه و ترهبار، گیلاس عمده در نهایت ۲۵۰ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم قیمت دارد و بهنظر میرسد فروشندگان در سطح شهر از سود مجاز ۳۰ تا ۳۵ درصد تخلف کرده و بعضا سودهای ۳۰۰درصدی هم مطالبه میشود.
گرانی تقصیر میوهفروشها نیست
عرضه بیشتر از سود مجاز از سوی میوهفروشان موجب شد تا سراغ اسدالله کارگر رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی برویم. وی در گفتوگو با همشهری گفت: اینکه بهصورت یکطرفه فروشندگان میوه متهم به گرانفروشی شوند، درست نیست.
کارگر درباره قیمت بالای میوه در سطح شهر و سودهای کلانی که برخی فروشندگان دریافت میکنند، گفت: اتحادیه صرفا وظیفه نظارت بر قیمتها را بر عهده دارد. درحقیقت نظارت اتحادیه مبتنی بر سود مصوب۳۰تا ۳۵درصد است و وظیفه دارد اطمینان حاصل کند که فروشندگان براساس فاکتور خرید خود، سود غیرمتعارف نگیرند.
وی ادامه داد: اتحادیه به میوهفروشان بار نمیدهد که بتوانند قیمتها را به دلخواه افزایش دهند، آنها از جای دیگر یعنی بارفروشان بهعنوان مرکزعمدهفروشی میوه، بار تهیه میکنند. نوع و درجه میوهها در قیمتگذاری مؤثر است و نباید قیمت همه انواع میوه عرضه شده در بازار را با هم مقایسه کرد.
مشکل بازار میوه کجاست؟
رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی درباره علت گرانی میوه در سطح شهر گفت: یکی از معضلات اصلی بازار میوه، تأثیر حاشیههای تورم بر قیمتهاست که ناخودآگاه بر قیمت میوه در بازار تأثیر میگذارند. اینکه بگوییم واسطهها با افزایش تورم به سرعت قیمتها را بالا میبرند نیز بهطور کامل درست نیست. تورم و شرایط اقتصادی کلان نیز سهم بسزایی در افزایش قیمتها دارد. این روزها کشاورزان هم به تکنولوژی و اطلاعات روز دسترسی دارند و اینطور نیست که آنها به هیچ عنوان براساس تورم قیمت محصولات خود را بالا نبرده باشند. همچنین در تمام اصناف، گرانفروش هم حضور دارد اما بسیاری از اصناف براساس فاکتور خرید خود و سود مصوب اقدام به فروش میکنند.
وی تأکید کرد: بهتر است برای بررسی وضعیت بازار، همه عوامل در چرخه عرضه و تقاضا را درنظر بگیریم چرا که هر کدام سهم خود را در قیمت نهایی میوه دارند.
با توجه به اظهارات مسئولان صنفی، به نظر میرسد راهکارهای فعلی برای کنترل بازار میوه جوابگو نیست و ضروری است دولت با عزم جدیتری وارد عرصه تنظیم بازار میوه و سبزی شود. با توجه به اینکه قیمتهای فعلی میوههای پرمصرف نسبت به سطح درآمد اقشار کارمند و کارگر، بالا محسوب میشود، قدرت خرید آنها به شدت پایین آمده است و شاهد کاهش حضور میوهوصیفی در سفره اقشار متوسط و کمدرآمد هستیم.