اخبار اقتصادی > اقتصاد كلان

تورم دوباره قد کشید ؛ قیمت کدام کالاها بیشتر جهش کرد؟


به گزارش همشهری آنلاین، مردم ایران در فروردین امسال شاهد افزایش ۳.۹ درصدی سطح عمومی کالاها و خدمات مصرفی نسبت به اسفند پارسال بودند و نسبت به فروردین سال گذشته هم سبد مصرفی ایرانیان ۳۸.۹ درصد گران‌تر شد. این روند نشان می‌دهد که نرخ تورم ماهانه ۶ دهم درصد و نرخ تورم نقطه به نقطه ۱.۸ درصد قد کشیده، در حالی که میانگین تورم یکساله منتهی به فروردین امسال ۳۳.۲ درصد رشد داشته است یعنی ۳ دهم درصد کمتر شده است.

پیش‌بینی می‌شود در صورتی که نرخ تورم ماهانه در ماه‌های بعد بالای ۳ درصد رشد کند، نرخ تورم روندی صعودی را تجربه خواهد کرد.

اثر تورم بر کالاها

نگاهی به وضعیت شاخص تورم در فروردین امسال به وضوح نشان‌دهنده اثرپذیری قیمت‌ها از بی‌ثباتی در بازار ارز است چه اینکه کالاهای بادوام در یک ماه ۵.۷ درصد رشد قیمت را به طور میانگین تجربه کرده و کالاها و خدمات عمومی م ۵.۲ درصد رشد داشته و در عین حال قیمت خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات از افزایش ۴.۲ درصدی را ثبت کرده است.

اسکن تورم ماهانه به تفکیک گروه‌های کالایی هم نشان از جهش ۱۱.۷ درصدی قیمت‌ میوه و خشکبار دارد، پس از آن بالاترین نرخ تورم ماهانه را کالاها و خدمات متفرقه، دخانیات، بهداشت و درمان و حمل و نقل تجربه کرده است. این در شرایطی است که کمترین رشد تورم ماهانه در گروه کالایی لبنیات و تخم مرغ ثبت شده است.

تورم دوباره قد کشید ؛ قیمت کدام کالاها بیشتر جهش کرد؟

نرخ تورم نقطه به نقطه در گروه کالاها و خدمات متفرقه در فروردین امسال ۵۰.۶ درصد برآورد شده و ایرانیان شاهد جهش ۴۲.۷ درصدی سبد کالاهای خوراکی و آشامیدنی و ۴۰.۸ درصدی خدمات بهداشت و درمان نسبت به فروردین پارسال بوده‌اند.

تورم دوباره قد کشید ؛ قیمت کدام کالاها بیشتر جهش کرد؟

فشار تورم بر فقرا و کم درآمدها

مرکز آمار می‌گوید: نرخ تورم سالانه کشور در فروردین ماه ۱۴۰۴ برابر با ۳۳.۲ درصد بوده که دامنه تغییرات آن برای دهک‌های مختلف هزینه‌ای از ۳۲.۱ درصد برای دهک دوم تا ۳۳.۵ درصد برای دهک نهم بوده و فاصله تورمی دهکها در این ماه به ۱.۴ واحد درصد رسیده که نسبت به اسفند پارسال ۳ دهم درصد کاهش یافته است.

این در حالی است که بررسی‌های همشهری از داده‌های این نهاد آماری از وضعیت نرخ تورم نقطه به نقطه نشان از فشار تورم بر فقرا و کم‌درآمدها و اختلاف ۲.۹ درصدی دارد به طوری که ساکنان دهک یک یعنی فقرا در یک سال شاهد افزایش ۴۰.۶ درصدی قیمت‌ها به طور میانگین بوده‌اند در حالی که ساکنان دهک دهم یا همان ثروتمندان تورم ۳۷.۷ درصدی را احساس کرده‌اند.

تحریک تورم با جهش ارزی

بی‌ثباتی نرخ ارز در سه ماهه پایانی سال ۱۴۰۳ به وضوح بر شاخص تورم نقطه به نقطه اثر گذاشته است به نحوی که خانوارهای ایرانی در شهریور پارسال با تورم ۳۱.۲ درصدی مواجه بودند و بعد از آن روند برعکس شد و در پایان فروردین امسال نظاره‌گر ثبت تورم ۳۸.۹ درصدی بوده‌اند.

تورم دوباره قد کشید ؛ قیمت کدام کالاها بیشتر جهش کرد؟



منبع:همشهری آنلاین

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا