آخرین اخبار

زنگ خطر بی آبی در تهران و البرز | فقط صرفه جویی نجات بخش است


به گزارش همشهری آنلاین، با روند مصرف فعلی بعید نیست استان تهران تا پایان تابستان با بحران بی‌سابقه آبی مواجه شود. آمارها نشان می‌دهد حجم آب موجود پشت ۵سد اصلی تامین‌کننده آب استان تهران و البرز با جمعیت حدود ۲۰میلیون نفری در پایان تیرماه امسال نسبت به‌مدت مشابه پارسال ۴۱درصد کم شده و به ۴۰۳میلیون مترمکعب رسیده یعنی نزدیک به ۲۷۰میلیون لیتر کمتر از سال۱۴۰۳ همین موقع.

در میانه تابستان داغ ۱۴۰۴، آمار رسمی از موجودی سدهای اصلی تأمین‌کننده آب تهران و البرز، زنگ خطر تازه‌ای را برای مدیریت منابع آب کشور به صدا درآورده و حجم آب موجود در مخازن ۵۰سد مهم این دو استان، به پایین‌ترین سطح خود در ۴سال اخیر رسیده و چشم‌انداز تأمین پایدار آب شرب برای جمعیتی بالغ بر ۲۰میلیون نفر را با ابهام و نگرانی همراه کرده است.

افزایش بی‌سابقه دمای هوا در ماه‌های بهار و تابستان ۱۴۰۴، کاهش ورودی آب ناشی از خشکسالی بی‌سابقه در ۶۰سال اخیر، برداشت‌های سنگین از مخازن برای مصارف شرب و صنعتی و عدم‌تناسب میان حجم ورودی و میزان مصرف باعث شده تا تانکرهای آبرسان راهی مناطق مختلف شهر شوند و شهروندان با افت محسوس فشار آب دست و پنجه نرم کنند. با توجه به روند کاهشی ذخایر آبی، به‌نظر می‌رسد که مدیریت تقاضا و اتخاذ تدابیر فوری، بیش از هر زمان دیگری ضرورت یافته است.

صرفه‌جویی در مصارف خانگی، بازنگری در سیاست‌های تخصیص آب به بخش‌های کشاورزی و صنعت، توسعه زیرساخت‌های بازچرخانی آب و افزایش کارایی شبکه‌های انتقال و توزیع، ازجمله اقداماتی است که می‌تواند بخشی از فشار سنگین بر منابع محدود سدها را کاهش دهد. اگرچه مسئولان وزارت نیرو و شرکت‌های آب منطقه‌ای بر تداوم تأمین آب شرب تأکید دارند، اما تداوم روند فعلی می‌تواند تهران و البرز را با بحرانی جدی در ماه‌های آینده مواجه کند، بحرانی که بدون تردید، آثار آن تنها به کاهش فشار آب محدود نخواهد شد. نکته اینکه همه منابع آب پشت سدها قابل مصرف و تزریق به شبکه نیست.

چشم‌انداز خاکستری در تابستان

تنها یک‌ماه از تابستان گذشته اما برآورد می‌شود با فرض استمرار روند کنونی مصرف در پایان تابستان و ابتدای فصل پاییز، شهروندان در معرض بی‌آبی چندساعته و کاهش شدید فشار آب مواجه شوند و اگر بارش‌ها بموقع اتفاق نیفتد یا از مصرف کاسته نشود، باید منتظر روزهای بدون آب یا جیره‌بندی بیشتر در برخی مناطق تهران بود. چرا که خطر افت شدید فشار آب و جیره‌بندی وجود دارد، چاره‌کار صرفه‌جویی ۲۰درصدی است.

کاهش ۳۶درصدی موجودی سدها در تهران و البرز در کمتر از یک سال، نشان‌دهنده فشار بی‌سابقه بر منابع آبی کشور است. استمرار این روند می‌تواند پایتخت را در معرض بحران آب شرب قرار دهد؛ موضوعی که باید در کانون توجه مسئولان و مردم قرار گیرد.

زنگ خطر بی آبی در تهران و البرز | فقط صرفه جویی نجات بخش است

زنگ خطر بی آبی در تهران و البرز | فقط صرفه جویی نجات بخش است



منبع:همشهری آنلاین

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا