۱۰ درصد امید بیشتر | جدیدترین آمار و جزئیات صرفهجویی در مصرف آب و برق را ببینید
به گزارش همشهری آنلاین، خوشبختانه آماری که روز گذشته از سوی مسئولان منتشر شد نشان داد در روزهای آخر هفته قبل در تهران، مصرف آب ۱۰درصد کمتر شد و مصرف برق در کشور هم ۲درصد پایین آمد. هرچند این صرفهجویی ناشی از تعطیلات بوده اما باز هم امیدبخش است. ضمن اینکه اگر مردم ۱۰درصد دیگر در مصرف آب صرفهجویی کنند، میتوان تابستان امسال را بدون بحران قطعی آب گذراند.
بحران آب قابل مدیریت است
افزایش بیسابقه دمای هوا در ماههای بهار و تابستان ۱۴۰۴، کاهش ورودی آب ناشی از خشکسالی بیسابقه در ۶۰سال اخیر، برداشتهای سنگین از مخازن برای مصارف شرب و صنعتی و عدمتناسب میان حجم ورودی و میزان مصرف باعث شده تا تانکرهای آبرسان راهی مناطق مختلف شهر شوند و شهروندان با افت محسوس فشار آب دست و پنجه نرم کنند. با توجه به روند کاهشی ذخایر آبی، بهنظر میرسد که مدیریت تقاضا و اتخاذ تدابیر فوری، بیش از هر زمان دیگری ضرورت یافته است.
صرفهجویی در مصارف خانگی، بازنگری در سیاستهای تخصیص آب به بخشهای کشاورزی و صنعت، توسعه زیرساختهای بازچرخانی آب و افزایش کارایی شبکههای انتقال و توزیع، ازجمله اقداماتی است که میتواند بخشی از فشار سنگین بر منابع محدود سدها را کاهش دهد. اگرچه مسئولان وزارت نیرو و شرکتهای آب منطقهای بر تداوم تأمین آب شرب تأکید دارند اما تداوم روند فعلی میتواند تهران و البرز را با بحرانی جدی در ماههای آینده مواجه کند، بحرانی که بدون تردید، آثار آن تنها به کاهش فشار آب محدود نخواهد شد. نکته اینکه همه منابع آب پشت سدها قابل مصرف و تزریق به شبکه نیست.
در تعطیلات هفته گذشته چقدر در آب صرفهجویی شد؟
طبق آمارها اوج مصرف آب در تهران در شبانهروز حدود ۴.۱میلیون مترمکعب است. از آنجا که روز گذشته وزیر نیرو بیان کرد تعطیلات اخیر ۴۱۸ هزار مترمکعب صرفهجویی در بخش آب داشت، میتوان گفت تقریبا ۱۰درصد در مصرف آب صرفهجویی شده است.
وزیر نیرو گفت: همراهی مشترکان خانگی با صنعت آب و برق نقشی کلیدی در عبور بدون چالش از فصل گرم و تأمین حداکثری آب و برق بخشهای مختلف دارد.
علیآبادی در نشست مشترک با معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور با اشاره به وضع مصرف آب و برق و اهمیت مدیریت منابع گفت: ۸۴ درصد مشترکان آب تهران خانگی هستند و این موضوع ضرورت همراهی این بخش در صرفهجویی آب را نشان میدهد. از سال ۱۳۹۹ بهدلیل کاهش حجم ذخایر سدهای تهران، میزان برداشت آب از چاههای زیرزمینی برای تأمین آب شرب تهران افزایش یافت، اما از سال ۱۴۰۲ این روند بهدلیل افت کیفیت منابع آب زیر زمینی و خطراتی همچون فرونشست زمین کاهش یافته است.
وزیر نیرو با تأکید بر کاهش بارشها در سالهای اخیر گفت: میانگین بلندمدت بارش در تهران ۲۷۹ میلیمتر است، اما در ۵ سال گذشته بهطور مداوم بارشها کمتر از این میانگین بوده که این امر ضرورت مدیریت مصرف آب و جلوگیری از بروز هرگونه تنش آبی را بیش از پیش نمایان میکند.
عباس علیآبادی با اشاره به تأثیر تعطیلات آخر هفته گذشته بر مصرف آب گفت: براساس ارزیابیها، پس از اعمال تعطیلی روز چهارشنبه گذشته، تعطیلی در یکماه بهطور میانگین موجب کاهش ۶ میلیون مترمکعبی مصرف آب در تهران میشود.
وزیر نیرو ادامه داد: تعطیلات چهارشنبه و پنجشنبه هفته گذشته موجب کاهش مصرف آب تهران به میزان ۳۸۰۰ لیتر بر ثانیه شد که معادل ۴۱۸ هزار مترمکعب است.
صرفهجویی به برق هم رسید
در روزهای اخیر اوج مصرف برق کشور به ۷۵۰۰۰مگاوات رسیده است. از آنجا که بهگفته وزیر نیرو، در چهارشنبه گذشته مصرف برق ۱۵۰۰مگاوات پایین آمد میتوان تأثیر آن را حدود ۲درصد دانست.
وزیر نیرو درباره صرفهجویی مصرف برق در تعطیلات هفته گذشته گفت: در روز چهارشنبه (اول مرداد) مصرف برق کشور بهطور میانگین معادل ۱۵۰۰ مگاوات در ساعت بود، یعنی یکونیم برابر ظرفیت نیروگاه اتمی بوشهر. سهم تهران در این کاهش حدود ۴۰۰ مگاوات بود. همچنین روز پنجشنبه (۲ مرداد) کاهش مصرف برق معادل ۲۲۳۱ مگاوات در ساعت بود.
وزیر نیرو با تأکید بر ضرورت حمایت از تأمین برق صنایع با هدف افزایش ظرفیت تولید تأکید کرد: در فصل گرم سالجاری ۶ درصد برق بیشتری برای صنایع تأمین شد که این اقدام از طریق اعمال مدیریت مصرف برق در بخشهای مختلف ازجمله خانگی و اداری و افزایش ظرفیت تولید برق حاصل شده است.
مصرف برق کمتر از پارسال
شرکت توانیر اعلام کرد: حداکثر مقدار تقاضای مصرف برق در روز یکشنبه ۵ مردادماه به ۷۵ هزار و ۹۱۹ مگاوات رسید که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۳ درصد کاهش یافته است.
مدیرعامل شرکت مادر تخصصی توانیر از کاهش چشمگیر مصرف برق در پی تعطیلی رسمی روز چهارشنبه هفته گذشته خبر داد و گفت: کاهش مصرف تنها به روز چهارشنبه محدود نشد، بلکه از روز سهشنبه پیش از آن با آغاز سفرهای مردمی و همچنین در روزهای پنجشنبه و جمعه نیز ادامه داشت.
مصطفی رجبیمشهدی مجموع صرفهجویی در تولید نیروگاههای برقابی طی این چند روز را حدود ۴۰ هزار مگاواتساعت اعلام کرد و تأکید کرد: این میزان صرفهجویی، نقش مهمی در مدیریت بار شبکه بهویژه در انتهای فصل گرم، یعنی اواخر مرداد و شهریور، ایفا خواهد کرد.
مدیرعامل توانیر با اشاره به تجربیات جهانی گفت: در بسیاری از کشورها از تعطیلات رسمی بهعنوان اهرمی برای کاهش مصرف برق در دورههای اوج گرما و سرما استفاده میشود.
وی در همین رابطه ادامه داد: تکروزهای تعطیل، اگر درست برنامهریزی شوند، میتوانند کمک قابلتوجهی به صنعت برق و پایداری شبکه داشته باشند.
نقش مؤثر تعطیلی چهارشنبهها در کاهش مصرف آب و برق
رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور گفت: تعطیلی دستگاههای دولتی هرگز گزینه نخست دولت نبوده و ما مخالف توقف فوری فعالیت کارمندان هستیم. اما در شرایط حاد و اضطراری، مانند مصرف بالای آب و برق در تهران، این اقدام بهعنوان یک راهکار کمککننده در دستور کار قرار گرفت.
علاءالدین رفیعزاده در جلسه مشترک با عباس علیآبادی، وزیر نیرو و مدیران ارشد صنعت آب و برق کشور که در شرکت توانیر برگزار شد، با اشاره به شرایط خاص مصرف انرژی در هفتههای اخیر گفت: بررسیهای وزارت نیرو نشان میدهد تعطیلی چهارشنبه گذشته نقش مؤثری در کاهش مصرف آب و برق داشته است و باتوجه به شرایط نگرانکننده ذخایر آب و افزایش میزان تقاضای مصرف برق این تعطیلیها در مدیریت وضع موجود نقش مثبتی دارد.
دهنکجی پرمصرفها به تنش آبی تهران
به گزارش تسنیم، اگر شهروندان مثل گذشته در این شرایط بحرانی، عادیتر از شرایط عادی بخواهند مصرف آب داشته باشند و مصارف غیرضروری را متوقف نکنند، بدون شک در ادامه با شروع پاییز خشک، بهجیرهبندی آب در تهران هم خواهیم رسید.
دوسوم مشترکان تهرانی پرمصرف هستند و دود پرمصرفی آنها به چشم یکسوم دیگر که مصرفی متعادل دارند هم میرود. از این افراد پرمصرف، ۶درصد بسیار پرمصرف هستند و عمدتا در مناطق یک، ۲ و ۳ پایتخت ساکناند.